perjantai 11. elokuuta 2017

LENTOEMÄNNÄN PÄIVÄSTÄ

Lentoemännän ammatti herättää poikkeuksetta paljon kysymyksiä, joten toivottavasti tämä postaus vastaa edes muutamaan niistä. Aihe on kuitenkin jokseenkin haastava, sillä tässä työssä päivät eivät ole koskaan samanlaisia.

Lentoemännän työvuoro alkaa tuntia ennen koneen lähtöä (kaukolennoilla 1h 15min), jolloin koko miehistö tapaa toisensa briiffaushuoneessa. Tuon briiffauksen tarkoituksena on varmistaa koko miehistön olevan paikalla ja käydä tuleva lento "läpi" sekä turva-asioiden, että palvelun puolesta. Vaikka kaiken lähtökohtana onkin matkan turvallisuus, haluamme tietysti tehdä kaikkemme, jotta matkustajilla olisi mahdollisimman mukava sekä ikimuistoinen lentomatka. Tuon seitsemän minuuttia kestävän tiukan infopaketin jälkeen siirrymme yhdessä koneelle, jossa valmistelemme matkustamon tulevia asiakkaita varten.


Jos kyseessä on edestakainen lento, ovat päivät usein niin työntäyteisiä, että ne sujuvat yhdessä hujauksessa. Näillä lennoilla me emme siis jää viettämään aikaa kohteeseen (mitä nyt joskus ehdimme vierailla nopeasti miehistökaupassa), vaan suuntaamme uusien matkustajien kanssa takaisin Helsinki-Vantaalle heti kun koneen siivous sekä tankkaus on suoritettu ja uudet ruoat sekä juomat on pakattu kyytiin.

Kaukolennot ovat sitten taas asia erikseen, sillä niissä lentoajat ovat huomattavasti pidempiä. Ensimmäisen sekä toisen tarjoilun väliin jää yleensä niin monta tuntia, että ehdimme myös levätä lennon aikana noin parin tunnin ajan. Miehistölle on siis koneessa omat lepotilat, joiden sänkyihin on ihana pujahtaa rauhoittumaan lennon hektisen alkuosan jälkeen.

Suurin osa kaukoyöpyvistämme on vain yhden yön reissuja, mutta löytyy sieltä myös muutamia kahden, kolmen tai jopa seitsemän yön työmatkoja. Meillä on myös mahdollisuus toivoa kohteita sekä lentojen painottumista joko aamuun tai iltaan, mikä on erittäin hyvä asia jo ihan yleisen jaksamisen kannalta. Monille itään päin lentäminen tuottaa suuria vaikeuksia nukkumisen kanssa, joten he tykkäävät lentää enemmän länteen. Toki täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kyse on puhtaasti toiveista. Joskus ne menevät läpi ja joskus taas eivät.Minuun omaan rytmiini sopivat kaikista parhaiten kaukolennot, sillä kropalleni on parempi olla kertarykäyksellä kunnolla töissä ja pitää sen jälkeen muutama päivä vapaata. Tämä on toki ihan täysin yksilöllistä, joten puhun nyt pelkästään itseni puolesta. Joillekin kaukolennot taas aiheuttavat niin pahoja uniongelmia, että he tykkäävät lentää ennemmin Eurooppaa. Toki myös kotiolot vaikuttavat tähän isolta osin, sillä pienten lasten vanhemmille tämä "yöksi kotiin"- tyyli on varmasti paljon helpompi.Ja kun lopulta pääsemme sinne itse kohteeseen, saavat miehistön jäsenet toki tehdä juuri niitä itseään kiinnostavia asioita. Osa golfaa, osa nukkuu koko päivän ja osa lähtee retkelle esimerkiksi Kiinan muurille tai Taj Mahalille. On joka tapauksessa hyvä pitää mielessä, että kyse on kuitenkin loppupeleissä työmatkasta. Se oleminen sekä tekeminen on siis erilaista verrattuna puhtaaseen lomamatkaan.

Itse tykkään kierrellä maailmalla nähtävyyksiä, syödä paikallisia herkkuja sekä tietysti shoppailla. Välillä joku miehistöstä sattuu innostumaan liittymään seuraan, mutta yleensä kiertelen kaupungilla yksikseni. Tämä johtuu pääosin siitä, että minun rytmiini sopii parhaiten lähteä heti lennon jälkeen kiertelemään kaupungille, kun taas suurin osa miehistöstä suuntaa silloin suoraan päiväunille.

Onneksi olen matkustellut elämäni aikana sen verran, ettei yksin suurkaupungeissa "palloilu" ahdista minua laisinkaan. Sitten jos (siis kun) eksyy, niin rohkeasti vaan kysymään paikallisilta neuvoa. Ja tähän ei todellakaan tarvitse edes yhteistä kieltä, sillä pelkällä viittomisella pääsee jo hyvin pitkälle! Jos kyseessä on kuitenkin minulle itselleni aivan uusi kaupunki, utelen kollegoilta jo koneessa kaikki parhaimmat kohdevinkit, sillä yölennoilla jää yleensä hyvin aikaa myös jutusteluun.

Osaka
Narita

Kaukolennon jälkeen  matkustamohenkilökunta saa muutaman päivän vapaata, sillä aikaerosta toipuminen ottaa oman aikansa. Itse olen kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että olen nukkunut kohteissa nyt yllättävän hyvin. Esimerkiksi viimeisimmällä Japanin reissullani nukuin ihan täysin käsittämättömät 12 tunnin yöunet! Olenkin siis vielä toistaiseksi säästynyt pahimmilta aikaero- sekä väsymyssekoiluilta, jolloin muun muassa laitetaan likapyykit pesukoneen sijasta vessanpönttöön (tätä on tosin varmasti luvassa ihan jo lähitulevaisuudessa).

Jos työ matkustamohenkilökunnan jäsenenä herätti kiinnostusta, hakee Finnair juuri parasta aikaa uusia lentoemäntiä sekä stuertteja. Haun tarkemmat tiedot sekä kriteerit löytyvät täältä. Tuhannesti onnea hakuun!

10 kommenttia:

 1. Moikka! Kuinka hyvin täytyy osata englantia, että voi hakea lentoemännäksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Roosa! :)
   Englannin pitää kyllä olla aika vahva; koska koko kurssin opetusmateriaali on englanniksi. Samoin valtaosa matkustajien kanssa käydystä kommunikaatiosta hoidetaan myöskin englannin kielellä.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! :) Löysin blogisi juurikin Finnairin lentoemäntähaun myötä, kun googlettelin aiheesta blogeja. Ihania kuvia sinulla! Toivottavasti tärppää ja pääsen myös taivaalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi ja tosi kiva jos tykkäsit! :) Ja toivottavasti pääset, pidetään kaikki sormet ja varpaat ristissä! <3

   Poista
 3. Onpa hieno blogi ja kiinnostavia juttuja! Olen kiinnittänyt huomiota Finnairin lentoemätien käyttämiin upeisiin muistiin nahkahanskoihin ja haluaisin samanlaiset. Mitä merkkiä ja mallia te käytette?

  VastaaPoista
 4. Kiitos Mirja! :) Ja se merkki on Verde by Sauso.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Laura! Koitan löytää jostain. :) Samalla kysyn, että mitä merkkiä ja mallia ne teidän käyttämät upeat saappaat on? Voisi katsoa sellaisia myös jostain kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saappaita taitaa löytyä vähän joka merkiltä, sillä moni tykkää hommata ne itse. Työkenkien suhteen on kuitenkin olemassa sellainen rajoitus, ettei niistä saa löytyä minkäänlaisia koristeita tai solkia. :)

   Poista
 6. Moi! Todella kiinnostava ja realistinen juttu lentoemännän työstä. Työskentelen nuorten ammatinvalinnnan parissa ja monet tytöt haaveilevat lentoemännän ammatista. Osaisitko neuvoa heitä mihin kannattaa panostaa, että ovet Finnairille aukeavat? Paljonko sinulla esimerkiksi oli asiakaspalvelukokemusta ennen kuin tulit valituksi koulutukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentista! :)
   Kielitaito on tietysti se ensimmäinen joka tulee mieleen, sillä englannin pitää olla todella vahva. Kaukolennot lennetään sekamiehistöillä ja silloin mukana on muun muassa japanilaisia, kiinalaisia tai thaimaalaisia lentoemäntiä sekä stuertteja. Silloin työkieli on luonnollisesti englanti. Myös valtaosa matkustajista on muiden maiden kansalaisia, joten suomea pääsee puhumaan yllättävän harvoin.

   Itselläni oli asiakaspalvelukokemusta noin kuuden vuoden ajalta ennen siirtymistä lentoemännäksi, mutta eiköhän hieman vähempikin riitä. Tärkein juttu hakuvaiheessa taitaakin olla oikea asenne sekä realistinen käsitys työstä, sillä lentoemäntänä olo on useinmiten kaikkea muuta kuin glamouria. Työ on siis oikeasti rankkaa, mutta hyvällä asenteella sekä huumorilla pääsee pitkälle! :)

   Poista