perjantai 8. kesäkuuta 2018

TAJ MAHALISTA

Se syy, minkä takia mieheni halusi mukaan työmatkalleni Delhiin, oli tietysti Taj Mahal. Olemme jo vuosia puhuneet haluavamme vierailla tuossa kyseisessä paikassa ja nyt siihen tarjoutui aivan loistava mahdollisuus! Reissun toisena päivänä vuokrasimme siis koko päiväksi kuskin, joka vei meidän katsomaan tuota upeaa nähtävyyttä.

Automatka Taj Mahalille kesti yhteen suuntaan 3.5 tuntia, joten retki vaati paljon kärsivällisyyttä sekä pakaralihaksia. Ilmastoidussa tila-autossa matka sujui kuitenkin yllättävän nopeasti. Onneksi mukaan lähti myös pari kollegaani, joten juttua riitti koko päiväksi. (Mehän olemme mieheni kanssa siinä vaiheessa parisuhdetta, että kaikki oleellinen on jo sanottu.)
Suosittelen lämpimästi palkkaamaan retkelle myös oppaan, sillä kaiken mielenkiintoisen informaation lisäksi hän kuljetti meidät sutjakkaasti jonojen ohi. Toisena vinkkinä voin kertoa sen, ettei lukuisiin selfie- pyyntöihin välttämättä kannata suostua - kuulemani mukaan nuo kuvat päätyvät nimittäin pornografisille nettisivustoille. Suostuimme tosin muutaman naisen sekä lapsen yhteiskuvapyyntöihin, mutta miehille sanoimme tiukasti ei. Tämähän ei tietenkään takaa yhtään mitään, eli jos nuo lapset nyt sattuvat myymään kuvat eteenpäin, niin toivottavasti he saavat niistä edes hyvät rahat.

Vaikka olen vuosien saatossa jo hiukan turtunut nähtävyyksiin, Taj Mahal oli kieltämättä todella vaikuttava. Erityisesti sen taustalla oleva kaunis tarina sai meidät katsomaan sitä ihan eri tavalla. Taj Mahalin rakennutti siis eräs hallitsija, jonka lempivaimo kuoli synnyttäessään parin 14. lasta. Valkoisesta marmorista rakennettu mausoleumi vaati valmistuakseen 22 vuotta sekä 20 000 työmiestä. Sen lisäksi täysin symmetrisen rakennuksen koristeissa ei ole käytetty lainkaan maalia vaan ne on tehty upotuskoristeluina.

Lopuksi oppaamme vei meidät vielä katsomaan miten Taj Mahalin koristelut on tehty. Pääsimme seuraamaan vierestä, kuinka uskomattoman pikkutarkkaa sekä kärsivällisyttä vaativaa työtä marmorin upotuskoristelu oikein on. Taiteilijoiden työtä seuratessa en voinutkaan kuin ihmetellä, miten Taj Mahal saatiin valmiiksi niinkin "nopeasti". Kaiken kaikkiaan retki oli siis ehdottomasti kaiken sen istumisen arvoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti