keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

MAAILMAN HELPOIMMISTA SÄMPYLÖISTÄ...

Mama Linna oli meillä taannoin vierailulla ja päätin silloin kokeilla maailman helpoimmaksi kehuttua sämpylätaikinaa. Ja sitä se todella olikin. Taikina tehdään illalla kohoamaan jääkaappiin ja aamulla se vain lusikoidaan pellille. Tämän helpommaksi leipominen ei voi enää mennä, enkä edes minä onnistunut ryssimään tätä ohjetta!

Valmiina uuniin!


Ohjeesta löytyy muutamia eri variaatioita, mutta alkuperäinen on ymmärtääkseni ihanan Sikke Sumarin käsialaa. Tykkään katsoa Siken kokkausohjelmia, sillä hän on ainoa kokki johon pystyn edes jollain tapaa samaistumaan. En siis noin yleisesti taitojen tasolta, vaan nimenomaan niihin "Oho, no tämä ei nyt mennytkään ihan suunnitelmien mukaan" -kohtiin. Lohduttavaa tietää, että ammattilaisillakin menee välillä hommat vähän reisille - erityisesti siis kesken tv-ohjelman. :D

Mutta tässä siis minun käyttämäni resepti, jota muokkasin kaapista löytyvien jauhojen perusteella: katso ohje täältä. Lisäksi puolitin alkuperäisen taikinan määrän, sillä nämä sämpylät maistuvat ehdottomasti parhaimmilta uunituoreina.

Noin 7 sämpylää:

3,75dl vettä
15g tuorehiivaa
vajaa 1 tl suolaa
0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä tms.
1,5dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 5dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola.
Lisää sekaan haluamasi siemenet ja sekoita joukkoon pikkuhiljaa jauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
Vaivaa taikinaa hetki, peitä kulho leivinpaperilla sekä keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Lusikoi aamulla taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle pellille, tee niiden pinnalle ristiviilto ja ripottele päälle hiukan vehnäjauhoja sekä siemeniä.
Paista 230 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.
Älä peitä sämpylöitä leivinliinalla, sillä silloin niiden rapeus katoaa!Nykyään minulla onkin aina tapana pitää jääkaapissa paketti hiivaa yllättävän sämpylänhimon varalta. Tämänkertaiset leipomukset eivät valitettavasti olisi pärjänneet kovin hyvin sämpylöiden missikisoissa, mutta onneksi maku korvasi ihan heittämällä ulkoisen kauneuden!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti