perjantai 10. helmikuuta 2017

JÄÄLYHDYISTÄ

Koska Kuopio on yhtä kaukana keväästä kuin minä aivokirurgin työpaikasta, päätin "askarrella" pari jäälyhtyä kaunistamaan näitä pimeitä talvi-iltoja. Vaikka minun on joka ikinen vuosi pitänyt tehdä näitä kyseisiä lyhtyjä, tämä oli kuitenkin ensimmäinen (ja luultavasti myös viimeinen) kerta, kun pihaamme koristaa jäälyhty. Vaikka netissä vinkattujen ohjeiden mukaan lyhty on todella helppo valmistaa, oli todellisuus kuitenkin ihan kaikkea muuta. Meille meinasi jo tulla poikaystäväni kanssa muutamaan kertaan avoero, sillä luonnollisesti pakotin myös hänet auttamaan niiden teossa...


Tässä tulee nyt siis MEIDÄN parhaaksi kokemamme tyyli tehdä havuilla koristeltu jäälyhty, mutta en vastaa hermoromahduksista / eroista jos (/kun) kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan...

Tarvitset siis alkuun päästäksesi pyöreän sekä kannellisen muovisen kipon. Täytä se noin puolilleen vettä ja yritä saada havut asettumaan sen pohjalle haluamaasi muotoon (ei niin helppoa kuin kuulostaa tai sitten kuopiolaiset havut pistivät hanttiin ihan vaan kiusakseen). Laita kippo pakkaseen ja anna jäätyä yön yli. 

***

Seuraavana päivänä aseta "pahvinen" tai muovinen muki keskelle puoliksi jäätynyttä kippoa ja leikkaa se sen korkuiseksi, että mukin reunat painuvat tiukasti kiinni kipon kantta sulkiessasi sen. Kun muki on oikean korkuinen, täytä loput kulhosta kylmällä vedellä (varo, ettei mukin sisälle mene vettä!) ja sulje kansi tiiviisti mukin yläreunoja vasten, jottei se pääse liikkumaan kipon sisällä ja jää siten varmasti oikeaan kohtaan. Pakasta yön yli.

***

Kolmantena päivänä täytä kulhon keskellä oleva tyhjä muki kuumalla vedellä ja yritä sillä lailla saada se varovasti irrotettua jo muuten valmiista lyhdystä. (Myös tämä kohta kuulostaa huomattavasti helpommalta kuin oikeasti on.)Uskon (ja toivon), että lyhdyt saisi valmistettua huomattavasti helpommalla ja nopeammallakin tavalla, mutta jos siellä ruudun takana on edes yksi samanlainen dorka kuin minä itse, niin tämä ohje on sinulle! (Tähän sellainen nauruemoji.) Se perinteinen: "laitat-vaan-vettä-kulhoon-ja-viet-kulhon-pakkaseen-ja-jonkun-ajan-kuluttua-käyt-kaatamassa-jäljelle-jääneen-veden-pois-ja-sinulla-on-valmis-lyhty"- tyyppinen ohje ei siis todellakaan toiminut tässä taloudessa!

2 kommenttia: