torstai 14. syyskuuta 2017

LAKKAPIIRAKASTA (GLUTEENITON)

Olin jokin aika sitten kyläilemässä ystäväni luona ja hän oli tehnyt niin hyvää lakkapiirakkaa, että se resepti oli vain pakko saada. Alkuperäinen ohje löytyy Glorian ruoka & viini -sivustolta, josta noin pikavilkaisulla löytyi miljoona muutakin reseptiä, joita minun on pakko päästä testaamaan mahdollisimman pian!

Rehellisyyden nimissä minulla meni tortun kanssa kyllä oikeastaan kaikki pieleen. Ongelmat alkoivat liian isosta piirakkavuoasta, sillä täyte ei oikein riittänyt sen mittoihin. Päätin kaikessa viisaudessani tehdä nopeasti lisäsatsin kaikista jämistä - tosin unohtaen lisätä myös liivatetta - joten torttu ei lopulta suostunut hyytymään sitten millään. Vaikka piirakan koostumuksessa siis olisikin ollut hiukan toivomisen varaa (tässä vaiheessa on varmaan sanomattakin selvää, että jätin annoskuvat ottamatta), oli maku kuitenkin oikein hyvä! Eli kokeilkaa ihmeessä ja oppikaa minun virheistäni!


LAKKAPIIRAKKA

125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
 
TÄYTE

3 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata
3 dl piimää
noin 2 dl lakkoja

LISÄKSI

500 g kuivia herneitä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon myös kananmuna. 
Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita käsin tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. 
Leikkaa leivinpaperista hieman vuokaa isompi palanen ja painele se varovasti taikinan päälle - myös reunoille. Kaada kuivat herneet vielä leivinpaperin päälle, jotta niiden paino estää piirakan reunojen valahtamisen paiston aikana.
Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, anna jäähtyä hieman ja poista sen jälkeen herneet sekä leivinpaperi.

Valmista nyt täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutin ajaksi.
Kiehauta kerma kattilassa ja paloittele valkosuklaa kerman joukkoon.
Purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet ja lisää ne yksitellen kermaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vielä piimä ja kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. 
Anna hyytyä kylmässä noin kahden tunnin ajan.
Lisää lakat täytteen pinnalle juuri ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti