torstai 29. joulukuuta 2016

UUDEN-SEELANNIN ROAD TRIP-VINKEISTÄ

Vaikka Uuden-Seelannin ikimuistoiset maisemat ovat jo jääneet taaksepäin, tässä vielä muutama elintärkeä (ja muutama ei-ehkä-niinkään) vinkki kaikille NZ:n road trippiä suunnitteleville!

- Tarvitset kansainvälisen ajokortin, jonka hakemiseen kannattaa varata noin viikko.

- Taloautolla ei voi jäädä yöpymään mihin tahansa, sillä siitä sakotetaan. Leirintäalueita löytyy joka lähtöön sekä hintaluokkaan - etenkin jos käytössäsi on self contained-taloauto, josta löytyy sekä vessa että suihku. Siinä tapauksessa voit siis yöpyä myös ilmaisilla freedom camping-paikoilla. Me kuitenkin yövyimme joka yö "kunnollisella" leirintäalueella, sillä tarvitsimme kameran sekä läppärin latauksien takia virtaa.

- Ota mukaan autolaturi! Se helpottaa elämää huomattavasti, sillä saat ladattua puhelimen ajon aikana.


- Bensa sekä diesel on huomattavissa määrin edullisempaa Pohjoissaarella.

- Need to know-tieto kaikille kahvinjuojille, jotta ette jet lageissanne nukahda rattiin: "suomalainen" kahvi maidolla on long black with a bit of cold milk.

- Lautta Eteläsaarelta Pohjoissaarelle kannattaa varata jo hyvissä ajoin Suomesta, sillä ne tulevat täyteen. Äläkä säikähdä hintaa, sille ei nyt vain voi mitään. (Esimerkiksi 2 henkilöä sekä auto maksoivat yhteensä 180€.)

- Lataa puhelimeesi CamperMate-äppi, josta löydät muun muassa itseäsi lähimpänä olevat leirintäalueet.


- Navigaattorin kohdalla on turha ruveta pihistelemään, sillä se helpottaa elämää ihan huomattavissa määrin.

- Noudata nopeusrajoituksia, sillä poliiseja löytyi kytikseltä mitä erikoisemmista paikoista.

- Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta niiden ajoittaisen mutkikkuuden takia matka-ajat voivat olla odotettua pidempiä.

- Älä pakkaa mukaan pelkkiä kesämekkoja niin kuin Laura Linna, sillä Uuden-Seelannin sää voi olla ihan mitä tahansa - jopa yhden tunnin sisällä. Muista siis ottaa mukaan myös lämpimiä vaatteita (vaikka siellä kuuluisikin olla kesä)!


- Kaikki eläinrakkaat ihmiset voivat varautua itkemään harva se päivä, sillä en ole missään nähnyt niin paljon road killeja kuin Uudessa-Seelannissa. Yhden kilometrin sisään saattoi siis mahtua jopa kymmenen pientä pupua tai siiliä.

- Joidenkin leirintäalueiden suihkuista tulee ainoastaan jääkylmää vettä, eli valmistaudu heittämään hetkelliset hyvästit henkilökohtaiselle hygienialle (minua ei siis MITENKÄÄN saa kylmään suihkuun). Mukaan siis kilokaupalla kosteuspyyhkeitä!

- Jos mahdollista, aloita road trip Eteläsaarelta ja päädy Pohjoissaarelle. Voit saada hyvän alennuksen vuokra-autoon palauttaessasi sen pohjoiseen, sillä yleensä valtaosa ihmisistä aloittaa kierroksen Pohjoissaarelta, jolloin kaikki autot jäävät luonnollisesti etelään.


- Uudessa-Seelannissa "diesel-vero" maksetaan autovuokraamoille jokaista ajettua sataa kilometriä kohden (6.30 NZD) eli varaudu lisälaskuun autoa palauttaessasi. Meille kertyi kymmenen ajopäivän aikana huimat 3525 kilometriä eli autovuokraan lisättiin siis noin 140€.

- Joihinkin paikkoihin vie vain yksi tie (esim. Milford Sound), joten varaudu ajallisesti ajamaan myös edestakaisin.

 - Kysele leirintäalueilla vinkkejä muilta matkaajilta!

- Ja viimeiseksi: MUISTA PYSYÄ VASEMMALLA!!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti