maanantai 30. tammikuuta 2017

RUNEBERGIN TORTUISTA

Vaikken noin yleisesti ottaen hirveästi välitäkään leivonnaisista, Runebergin tortut ovat poikkeus. Ja nimenomaan juuri ne itsetehdyt, eivätkä sellaiset kaupan kuivat koppurat. Kinuskikissan ohje on ehdottomasti paras jota olen kokeillut, joten sillä samalla mennään edelleen! Tosin torttujen kostutukseen tarkoitetun nesteen määrän joudun joka kerta tuplaamaan, sillä se ei riitä minulla kuin puoleen väliin. Olen myös korvannut Disaronno -liköörin Cointreaulla - ja ainoastaan siitä syystä, että sitä nyt vain sattui löytymään baarikaapista.


RUNEBERGIN TORTUT
(noin 12-14kpl)

TAIKINA
100 g Annasin piparkakkuja
2.5 dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g (pehmeää) voita
3 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa

KOSTUTUS
4 dl vettä
4 rkl sokeria
8 rkl Cointreau -likööriä

KORISTELU
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

Hienonna piparkakut käsin tai tehosekoittimella. Lisää joukkoon mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma sekä vaniljasokeri.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen. Sekoita lopuksi joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
Lusikoi taikinaa haluamasi kokoisiin paperivuokiin ja kypsennä niitä 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

*** 

Leikkaa hieman jäähtyneiden torttujen "hattuosa" pois, jotta saat sille tasaisen pinnan. Niiden yläpuolesta tuleekin siis torttujen pohja.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna kunnes sokeri on liennut veteen. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita joukkoon likööri.
Upota torttu nesteeseen puoliväliin saakka, käännä torttu ylösalaisin ja toista.
Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa ja pursota sen ympärille reunus sokerikuorrutteella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti