lauantai 10. maaliskuuta 2018

ROBBEN ISLANDISTA

Jottei koko Kapkaupungin matka olisi mennyt vain pelkästään syömiseksi, kävimme myös hieman sivistämässä itseämme Robben Islandilla. Tämä on siis juuri se paikka, jossa muun muassa Nelson Mandela vietti 18 vuotta elämästään poliittisena vankina. Retki saarelle kannattaa muuten varata hyvissä ajoin, sillä se on todella suosittu -  varasimmekin omat lippumme jo Suomesta käsin muutamaa viikkoa aiemmin.

Retki Robben Islandille oli muuten jo siitäkin syystä kiinnostava, että satuimme bongaamaan mennen tullen valaita, hylkeitä sekä pari haitakin! 45 minuuttia kestävällä laivamatkalla kannattaakin siis ehdottomasti pitää silmänsä auki.

Meidän oppaanamme toiminut mies oli itsekin ollut usean vuoden ajan poliittisena vankina Robben Islandilla, joka teki luonnollisesti kierroksesta vieläkin mielenkiintoisemman - olihan hänellä paljon sisäpiirin tietoja, joita hän pystyi jakamaan meidän kanssamme. Noin muuten Robben Island ei kuitenkaan ehkä vetänyt vertoja San Franciscon Alcatrazille, jonka iltakierros oli suorastaan aavemaisen pelottava.
Nelson Mandelan selli oli tietysti se koko retken odotetuin - ja samalla myös valokuvatuin kohde. Tyhjät käytävät eivät nyt sinällään anna oikeaa kuvaa kierroksesta, sillä jättäydyin koko ajan tahallisesti jälkeen saadakseni kuvia muistakin kuin änkevistä kanssaturisteista.

Ja siitä itse sellistä... Pienessä ja ankeassa vankikopissa ei ollut edes sänkyä, puhumattakaan sitten wc-pöntöstä. Vessan virkaa toimitti siis pelkkä ämpäri. En voi edes kuvitella miltä tuntuisi asua tuollaisessa paikassa 18 pitkää vuotta!


Nelson Mandelan selli.
Mandela joutui nukkumaan 18 vuotta kovalla lattialla.
Tällä louhoksella Mandela sekä hänen vankitoverinsa joutuivat työskentelemään.
Meille retken kohokohta taisi kuitenkin olla pieni pissapysähdys erääseen saaren kahvilaan, joka sai yllättäen ihanan yllätysvieraan. Ollessamme juuri kassalla maksamassa ostoksiamme, sisään taapersi kaikkien hämmästykseksi pikkuinen pingviini. Tilanteen teki erityisen hauskaksi sattumaksi vielä se, että lomaillessamme juuri viikkoa aiemmin Seychelleillä, lounasravintolaamme käveli sisään jättiläiskilpikonna. Ja Suomessa kun eivät edes koirat pääse sisään kahviloihin...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti