keskiviikko 14. lokakuuta 2020

VANILJAISET OMENARUUSUKKEET

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut leipovani supersöpöjä omenaruusukkeita, mutta useassa reseptissä niiden täytteenä ollut kaneli-sokeri tuntui jotenkin ankeahkolta. Koska omena ja vanilja sopivat täydellisesti yhteen, päätin sen sijaan kokeilla täyttää ruusukkeet dallaspullien sisälle tulevalla vaniljatäytteellä - kävi miten kävi. Koska Lauran kokeilevassa keittiössä voi tunnetusti käydä ihan miten tahansa, oli minulla aika nollaodotukset ruusukkeiden suhteen. Yllätyksekseni niistä tuli kuitenkin oikein hyviä (vaikka ulkonäössä onkin vielä vähän parantamisen varaa)!


  POHJA

 Voitakinalevyjä

 

 RAHKATÄYTE

25 g sulatettua voita

0.5 pussia vaniljakastikejauhetta

2 rkl sokeria

1 kananmuna

100 g vaniljarahkaa 


OMENATÄYTE

5 keskikokoista omenaa

1.5 rkl sokeria

1 rkl sitruunamehua


Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi, lisää niiden päälle sitruunamehu sekä sokeri ja pehmitä niitä noin parin minuutin ajan mikrossa. Omenat ovat tarpeeksi pehmeitä, kun ne saa taivutettua rullalle.

Leikkaa pehmentyneet voitaikinalevyt pituussuunnassa kahtia ja ohenna niitä kaulimella.

Valmista nyt täyte. Sulata voi ja lisää sekaan kananmuna. Lisää seuraavaksi sokeri sekä vaniljakastikejauhe ja lopuksi vielä vaniljarahka. Sekoita hyvin.

Aseta pehmennetyt omenasiivut taikinalevyn reunalle niin, että niiden pyöreä kuorireuna jää taikinalevyn ulkopuolelle (katso kuvat täältä). Lisää sen jälkeen omenoiden alle sen verran täytettä, ettei se pursu yli kun taikina rullataan. 

Käännä voitaikinan alapuoli kaksinkerroin omenasiivujen sekä täyteen päälle. Kieritä taikina vielä rullalle sekä asettele ruusukkeet muffinssivuokiin (mielellään muffinssivuokaan, jotta ne pitävät muotonsa). 

Paista ruusukkeita 200 asteessa noin 35 minuuttia. Peitä leivonnaiset foliolla kesken paistamisen, jos omenankuoret alkavat tummua liikaa.

Anna omenaruusukkeiden jäähtyä hieman ja koristele lopuksi tomusokerilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti